Vervolg van de Vlindertuin van Hans Peter Roel

Eindelijk heb ik het boek van Hans Peter Roel uitgelezen.. het was aan mijn aandacht ontsnapt .. of vond ik dat andere zaken voorrang moesten hebben .. of wilde ik niet meer met mijn eigen pijn geconfronteerd worden. Wat het ook moge zijn, het boek is nu uit. En ik ben blij, ik ben dankbaar dat deze schrijver de pen heeft opgepakt om dit boek te schrijven. Dat hij de juiste woorden heeft gevonden om een rouwperiode te beschrijven. Hij vertelt de bijna waanzin waarin je terecht komt als mens, de uitzichtloosheid, de pijn die je botten bijna doet kraken, de heimwee, het gemis, de angst, de eenzaamheid. Alle gevoelens komen aan de orde en dan is het des te mooier om als een bloem de kracht van de liefde te zien ontwaken. De wetenschap dat een overleden dierbare helemaal niet verdwenen is, dat hij of zij altijd om je heen blijft en je begeleidt, soms een groetje brengt en je nog altijd overlaadt met liefde. Mijn herkenning in het boek is groot en ik zou willen dat iedereen dit boek tot zich zou nemen.
Toch heb ik wel nog een kleine kanttekening en dat lees ik niet helemaal terug. Deze weg van rouwverwerking is niet in tijd te meten.. Het is aan de mens zelf zich dit pad eigen te maken. Zonder oordeel de weg af te leggen en dat je mag vallen en weer opstaan en dat je vaak nog wel verdrietig bent om het gemis in je dagelijkse leven. In het boek lijkt het alsof na de bewuste reis naar Schotland het rouwen veel gemakkelijker ging en dat zal ook zo zijn, maar het verlies is en blijft en daar heb je mee om te gaan..

Maar voor iedereen die een dierbare verloren heeft, lees dit boek van Hans Peter Roel:
De Vlindertuin!

 

Comments 5

 1. 22 januari 2013

  Beste Karin,

  De Vlindertuin was een moeilijk boek om te schrijven, waarbij ik vele momenten heb gekend met een diep verlangen om het bijltje erbij neer te willen gooien.
  Maar door dit soort warme reacties ben ik blij dat ik ondanks de zware “schrijfreis” toch heb doorgezet.
  Dank je hartelijk voor je warme en aangrijpende reactie!

  Het boek heeft me 1 ding geleerd. “Soms moet je knielen om de bloemen te zien bloeien.”

  1. 24 januari 2013

   Ik heb zelf zo’n proces doorgemaakt. En wat was dat moeilijk. Heb er ook over geschreven.Ik ga de vlindertuin kopen. Wil weten hoe jij het hele proces ervaren hebt.
   Warme groet,
   Lieve

 2. 3 januari 2013

  Ik heb net het boek uitgelezen van het witte leger maar er zitten wel wel kant tekeningen bij die ik niet zo goed begrijp maar ja hoeft ook niet voor een groot deel begreep ik de boodschap en wat er in staat over de 4 demensie daar geloof ik wel in ( toeval bestaat niet. er zijn te veel dingen die er op wijzen dat het waar is wat er in het boek staat beschreven.
  HG COby

  1. 3 januari 2013

   Dank je wel, Coby.. Je hoeft niet alles over te nemen, maar er zit een groot gedeelte in verwerkt, dat voor mij ook herkenbaar is. LIefs, Karin

 3. 15 december 2012

  Lieve Zus ,

  Wat moedig van je om dit boek uit te lezen . Het is , zoals je al schrijft , zeer zeker als of je je eigen leven leest .
  Ik denk te weten , hoe jij je tijdens het lezen gevoeld hebt .
  Hoewel ik het eigelijk wel zou willen , kan ik zo’n boek niet lezen . Dat is te emotioneel .
  Nu ik dit schrijf wellen er al tranen op .

  Heel veel goeds toe gewenst ,
  Je zus .

Write a comment