Vergeving

We waren aanwezig op het symposium van de Stichting Elisabeth Kubler Ross in Amersfoort. Ik luisterde naar het eerste deel van een lezing van Willem Glaudemans. Wat een prachtig verhaal. Hij vertelde over vergeving. De kracht van de liefde. Het ego dat zo graag pijn wil blijven voelen. Oordelen en loslaten. Wij mensen houden vast aan leed dat ons is aangedaan. We willen blijven voelen en blijven reageren. Hij sprak met overtuiging de volgende zin: “Haat is als een gif, dat jezelf opdrinkt.. maar ondertussen hoop je, dat de ander hierdoor langzaam doodgaat”.  De zaal reageerde vol herkenning.

Inderdaad is het vasthouden van wrok en haat, woede en boosheid vergiftigend voor je eigen lichaam. (Hier zou je natuurlijk nog veel meer gevoelens bij kunnen plaatsen). Hank Heijn was aanwezig in de zaal. Wie kent haar verhaal niet? Willem Glaudemans vertelde dat zij de mogelijkheid heeft gevonden om te vergeven… waardoor ze haar pijn los kon laten en er dankbaarheid voor in de plaats is gekomen.

Hoe krachtig is de liefde. Hoe belangrijk is het om te weten, dat wat je is aangedaan door het leven, je niet hoeft te verharden. “What doesn’t kill you makes you stronger”. Vergeving is één van de onderdelen van de liefde die ons hierbij helpt.

Men heeft mij gekwetst

Comment 1

 1. 9 december 2013

  Zusje,

  Wat een waardevolle ervaring hebben jullie in Amersfoort gehad en wat een waardevolle blog heb je daarna geschreven. Ik geloof ook echt dat haat je leven kan vergiftigen. Maar het is wel heel erg moeilijk vergiffenis te schenken als je werkelijk iets heel ergs is aangedaan. Des te bewonderingswaardig is het dat Hank Hein dat voor elkaar heeft gekregen.
  Gelukkig heb ik niets mee gemaakt waardoor ik iemand zou haten en heb ook aan niemand een hekel. Ik hoop het ook nooit mee te maken.
  Het is ook belangrijk aardig tegen een ander te zijn en dat kan ik natuurlijk wel nastreven.
  Je hebt weer iets geschreven om in je achterhoofd te houden.

  Liefs Marietje

Write a comment