In de leegte mis ik je

Hoe vaak heb ik zuchtend, “Ik mis haar” gezegd. Hoe dikwijls heb ik gedichten over gemis geschreven?
Maar als ik over het missen wil spreken, vind ik er geen woorden voor. Wat is missen? Missen en gemis op zich zeggen eigenlijk niet zoveel, maar het gevolg van missen, des te meer. Wat doet missen?
Het brengt stilte, leegte, eenzaamheid, verlangen, heimwee, verdriet, tranen, duisternis en pijn en alles wat daar weer bij hoort. Het is een verzameling van emoties, die allemaal door het missen ervaren worden.

Ik mis je, want het is zo stil en normaal hoorde ik je stem. Ik mis je, want het is zo leeg en anders zat je bij mij aan tafel. Ik mis je, want ik voel me eenzaam en we kunnen niets meer samendoen. Ik mis je, want ik verlang naar je, maar ik kan je niet meer vasthouden. Ik mis je omdat mijn dag niet meer is, zoals die ooit was. Ik mis je, want je bent er niet, nooit meer, waardoor ik me verdrietig voel, tranen huil en het licht niet meer terug kan vinden. Missen staat gelijk aan het voelen van pijn, omdat je verwond bent en het leven zo veranderd is.

Het gemis is een plaats, die ooit ingenomen werd en nu met leegte en stilte is gevuld.
Er had iemand moeten zijn, die helaas niet meer lijfelijk aanwezig is. “Ik mis haar”, zijn 3 kleine woordjes, maar vaak hoort er een heel verhaal bij.

Soms is er aandacht voor het verhaal, soms blijft het bij deze 3 woordjes…

Write a comment