Het verleggen van waardes

Ooit werd ik gedreven om succesvol te zijn. Op school wilde ik graag de beste cijfers halen. Ik speelde de hoofdrol in de musical en als ik voetbalde, dan ging ik voor de winst. Als kind al merkte ik, als je maar succes had, dat je dan gezien werd en met dit fanatisme vulde ik mijn leven. Natuurlijk lukte dat niet altijd en dan voelde het alsof ik gefaald had. Ik moest dan nòg beter mijn best doen. Dat ik daar moe van werd deed er eigenlijk niet toe, want ik was aan het presteren en het kon dan ook altijd beter.

Dat plaatje had ik ook voor mijn huwelijk en voor mijn kinderen. Ik zou de allerbeste echtgenote zijn en een super moeder. Als ik nu terugkijk, besef ik maar al te goed, dat dit een beeld was, waar ik natuurlijk nooit aan zou kunnen hebben voldoen. Wanneer één van deze kinderen dan ziek wordt, komt er een ommekeer. Ineens is succesvol zijn, niet meer de prioriteit. Natuurlijk wil je dan eerst nog stuiptrekkend door. De medische behandeling zal ons vast weer naar het oude pad begeleiden, maar wanneer de ziekte sterker blijkt te zijn, ontdek je dat succes een woord is zonder waarde. Succes in je leven heeft niets met gezien worden te maken.

Succes heeft een andere betekenis gekregen, voor mij geldt op dit moment, “er het beste van maken”. In elke situatie kijken en voelen wat er mag komen. Is het de bedoeling om in huis te blijven en enige afstand te houden, dan probeer ik daar het beste van te maken. Wordt er van mij verwacht om me min of meer aan te passen, dan probeer ik daar het beste van te maken. Is de regel om mondkapjes te dragen, dan probeer ik daar ook weer het beste van te maken.

Ik herken deze aanpassingen ook uit de tijd van de ziekte van mijn kind. Het kreeg chemokuren, “blijf thuis” werd er aangeraden, “goede hygiëne” werd er gezegd. “Quarantaine” hebben wij gehad. Toen ze eindelijk weer opknapte en nog extra tijd mocht ontvangen, hebben wij ook hier toen het beste weer van gemaakt.

Tegenwoordig voel ik tevredenheid, wanneer ik aan succes denk. Ik heb mijn waardes moeten verleggen om met nieuwe omstandigheden om te kunnen gaan. Succes is er het beste van maken met de mogelijkheden die er zijn…

Write a comment