Het leven van alledag

Het zijn die kleine dingen, die in het dagelijkse leven bijna tastbaar gemist worden. Dingen waar je over het algemeen helemaal niet bij stil staat, omdat het zo gewoon is. De groet op de vroege morgen of het aan tafel zitten in aanwezigheid van de ander. TV kijken en het kopje koffie dat daarbij genuttigd werd, de toost op het leven of auto rijden naar een feestje. Wanneer afscheid genomen moest worden, wordt alles wat zo normaal en gewoon was, ineens bijzonder en waardevol. De kleine dingen, waardoor de leegte extra voelbaar is en de stilte oorverdovend. De verbinding die je voelde, het contact dat je maakte, de persoon die je voor de ander was en wat de ander voor jou betekende. Leegte en eenzaamheid. Pas als je het mist, merk je dat je je er eigenlijk helemaal niet echt bewust van was. Bewust zijn van geluk en rijkdom, is sowieso moeilijk, want je wordt als mens opgeÃĢist, door de drukte van het leven. De snelheid, die je meesleurt en een verwachting waar je telkens weer aan moet voldoen.
In tijden van rouw merk je pas hoe snel die weg gaat. Wanneer verlies op jouw pad komt, lijkt het erop, dat je totaal stil bent komen te staan en alles en iedereen zich langs jou heen beweegt. Je hebt geen mogelijkheid om weer mee te kunnen, omdat je tijd nodig hebt om de lege plek te accepteren. Je hebt ruimte nodig om het gemis te plaatsen. Je hebt moed nodig om het tempo weer op te pakken. Je hebt vertrouwen nodig om je weer aan te passen aan een veranderde toekomst. De gewone kleine dingen, zijn verdwenen en afwezigheid van die geliefde persoon, maken de leegte nog leger dan leeg en de duisternis donkerder dan de nacht.
Bewust zijn van de kleine dingen, zijn echter ook de eerste stappen naar herstel en berusting. De kleine dingen die altijd blijven komen. De gewone dingen, zoals een zon die opkomt of een helpende hand of groet van een medemens. Wanneer je zou kunnen vertragen en zo nu en dan in het moment, zou kunnen zijn, dan ontdek je dat de kleine dingen van grootse waarde zijn, die jouw hart weer helen en waardoor je de verbinding vanuit liefde altijd zult blijven koesteren. De verbinding die nooit verdwijnen zal.

Write a comment