Wat zeg je dan?

Ik zat op de rand van het bed en keek naar het meisje dat daar met gesloten ogen lag. Haar ademhaling ging moeilijk, haar energie was bijna op, haar lichaam wilde niet meer, de medicijnen hadden hun werk gedaan, maar de ziekte bleef met harde hand doorslaan. Ik streelde haar voorhoofdje. “Mijn lieve kind… hoe lang hou je dit nog vol?”, fluisterde ik met een gebroken hart. Langzaam gingen haar ogen open en met een blik die ik alleen van haar ken, keek ze me aan. Ik had haar verteld dat ze naar Jezus en Maria zou gaan, naar de hemel, naar opa en dat ze daar niet meer ziek zou zijn. “Mama” fluisterde ze…”Mama, is er in de hemel ook een tuin?” Ik knikte en was blij, dat ze zoveel van tuinieren hield. “Dan ga ik de hemeltuin mooi maken en laat er heel veel bloemen bloeien en er zullen heel veel prachtige vogels zijn”.  Even bleef het stil. Ze keek me weer aan en vroeg:” Mama, komen er ook baby’tjes in de hemel?” .. Weer gaf ik knikkend een antwoord….”Helaas wel, lieverd”, was mijn antwoord. “Dan ga ik heel goed voor die kindjes zorgen,” jubelde ze blij..
Het bleef een poosje stil en ik zag dat haar gedachten alle kanten op schoten. Uiteindelijk kwam de verwachtte vraag: “Mama, moet ik alleen naar de hemel toe gaan?” .. Ik moest heel diep nadenken om hier een geschikt antwoord op te vinden en na enige tijd antwoordde ik:”Ja, Annemiek, zoals je op een glijbaan gaat. Je klimt het trapje op en dan ga je staan, je kijkt om je heen en geniet van het uitzicht, je zwaait naar de mensen die om je heen staan en dan ga je zitten en zoef je naar beneden, naar de mooie schitterende tuin. Wij komen dan achter je aan gegleden. We kunnen niet allemaal tegelijk!” Annemiek keek voor zich uit, alsof ze zich er een voorstelling van maakte! Haar ogen begonnen te stralen, haar gezichtje klaarde op:” Dat begrijp ik en dat zal fijn zijn en jij weet, Mama, dat ik regelmatig een groet zal brengen.. Niet zo vaak, want ik heb veel te doen hè? Want ik ga ook nog in het engelenkoor”….

Mama fluisterde ze

Comments 8

 1. Jannie
  24 september 2013

  Lieve lieve Karin, tranen tranen
  Wat heb je je meisje ontzettend goed geholpen om die stap ‘vrolijk’ te kunnen maken.
  Vrolijkheid wat kinderen hoort.
  Wat zullen er weinig ouders zijn die dit zó goed kunnen.
  Wat zullen er helaas weinig kinderen zijn die zo dapper deze stap kunnen maken.
  Je bent er puur voor dochter op dat moment, een dochter waar je alle goeds voor wilt.
  Je dochter was er helemaal voor jou, ze wilde contact blijven houden wat ze ook zeker doet.
  Wat is afscheid nemen gruwelijk moeilijk, maar wat heb je het op een prachtige manier gedaan.
  Alle respect voor je, lieve lieve Karin

  Liefs, Jannie

  1. 24 september 2013

   Dank je wel Jannie ♥

 2. gonnie snijders wubbels
  21 juni 2013

  Hallo karin
  Zag met enige regelmaat troostgeschenken voorbij komen op de pc. Toch maar eens op je site gekeken….. ben er stil van.

 3. 20 februari 2013

  Super Karin
  Voor de eerste keer lees ik je blog. Adembenemend zoals jij het afscheid van een kind onder woorden brengt.
  Dat zij blij van deze aardbol afscheid kan nemen en weer een mooie toekomst mag zien.Bedankt voor de energie die ik kreeg na het lezen van het ontroerende stuk.
  Een frequente fan van troostgeschenk Annie

 4. 6 februari 2013

  Wat heerlijk dat we met fantasie beelden kunnen oproepen. Dat maakt het leven zo aangenaam en het kan ons zo opvrolijken. Beelden geven steun en zijn visueel heel sterk, zodat ze ons ook sterker maken.
  Mooi geschreven Karin.

 5. 29 januari 2013

  Dank je wel Elisabeth voor jouw lieve woorden ♥ Wij weten het hè? en jij weet het uit eigen ervaring.. door jou ben ik in mijn gevoel bevestigd.. en zo helpen wij elkaar ♥♥

 6. Elisabeth
  29 januari 2013

  Lieve Karin,

  Ook al wéet jij (en ik) van DAAR…. het is toch heel emotioneel….
  Telkens weer als ik over het heen gaan van wie dan ook hoor.
  Schitterend mooi, zoals jij het onder woorden kunt brengen, ik denk dat je heel veel mensen hier mee raakt, maar ze ook op weg helpt…. door op het juiste moment de juiste woorden te vinden.
  Mijn tranen stromen door jou stukje, zo zacht, zo kwetsbaar, zó over jou geliefde kind.
  Dánk je wel, voor het delen, voor wie je bent en voor wat je ons allen schenkt!

  Dikke knuffel, ook voor Elles; Elisabeth.

 7. 24 januari 2013

  Och Karin , ook nu komen er tranen , zoals zo vaak het geval is als ik jou schrijfsels lees . Het raakt me altijd weer . Annemiek heeft woord gehouden hé , ze stuurd je af en toe een groet , in welke vorm dan ook .
  Ik kijk uit naar jouw volgende blog.

  Liefs Marietje

Write a comment