Wanneer verandering in je leven komt

Wanneer verandering in je leven komt, heb je verschillende keuzes die je kunt maken. Aan de ene kant vast te willen houden aan het bekende of de keuze om met de verandering mee te gaan. Beide keuzes zijn moeilijk en beide zijn een uitdaging voor elke nieuwe dag.

Mijn leven was zoals ik het me altijd had voorgesteld en mijn toekomst zag ik enkel als een roze wolk. Er was geen vuiltje aan de lucht en ik was gelukkig en tevreden. Tot het moment dat we te horen kregen dat mijn kind een hersentumor had. Deze weg stond niet op mijn lijstje en ik moest het stuur bijdraaien. Waar mijn hart altijd blij en positief was geweest, kreeg het nu een zware dobber te verwerken. De verandering deed z’n intrede. Met al mijn mogelijkheden probeerde ik ons leven zo normaal mogelijk te laten zijn. De verandering bleek gelukkig nog iets in mijn leven te passen. Een ziek kindje was niet gepland, maar het lukte om er mee te leren leven.

Tot het moment dat de volgende verandering kwam. De tumor bleek terug te zijn en was niet van plan weg te blijven. Mijn kind kon zich gemakkelijker aanpassen dan ikzelf. Weer moest ik de route verleggen. De mooie vergezichten verdwenen en ik wist zeker dat ook deze route zijn einde zou hebben…

De dood deed z’n intrede. Mijn kind had haar leven geleefd en vloog terug naar het licht. Zij besefte niet wat allemaal nog had kunnen zijn. Ik besefte dat des te beter en weer draaide ik het stuur bij. Er viel echter zo weinig te sturen, want ik bleek stil te staan. Deze verandering wilde ik niet en het duurde een behoorlijke tijd, voordat ik weer voorzichtig het gaspedaal indrukte. Ik had eindelijk voldoende moed verzameld om weer een nieuwe weg te ontdekken en ik moet zeggen, soms lukt het om ervan te genieten, soms ook niet. De weg leidt naar nieuwe oorden en nieuwe ontmoetingen, maar soms komt de oude weg gewoon weer op deze nieuwe route en ben ik terug in ooit en toen.

Door een droom of door een foto, door een liedje of door een geur, ben je terug bij af en sta je voor even weer stil.
De verandering in het leven blijft een uitdaging om mee te gaan of vast te willen houden aan wat ooit eens was…

Write a comment