Op het donkerste moment

Ik wist dat het een zware weg zou worden. Ik wist hoe diep de afgrond was. Toch wist ik niet dat het nòg zoveel donkerder zou zijn. Jarenlang gezorgd voor een prachtig kind. Jarenlang gehoopt op een wonder, met mijn kop in het zand ben ik doorgegaan en heb geprobeerd het leven een invulling te geven. Toen Annemiek overleed, zakte ik machteloos in elkaar. Geen houvast meer en overweldigd door de pijn die door mijn lijf trok. De vermoeidheid die ik genegeerd had kwam in alle hevigheid omhoog en ik had geen idee hoe ik mijn leven weer invulling moest geven.

En op dat moment, toen ik dacht dat ik total loss verklaard zou worden, ontstond er een soort krachtbron, die stralend scheen en voelde als een zachte deken. Deze bron liet mij mezelf weer ontdekken. Overgave is het woord, dat nu bij me omhoog komt. Niet meer willen en moeten, maar zijn. Niet meer vluchten en vasthouden.. nee, alleen maar zijn. Zijn wie ik in wezen ben. Zijn …De persoon die ik langzaam maar zeker weer herken, zonder gemis, zonder verdriet… Deze kracht verbindt mij met alles wat niet zichtbaar is en geeft me moed, hoop en hernieuwd vertrouwen…

Terwijl ik daar beneden zat

Comments 7

 1. sonja
  11 december 2013

  Lieve Karin en Marietje,

  Hartelijk dank voor jullie reactie, ja, soms zit je er echt doorheen.Er lijkt dan geen licht meer om je heen te zijn. Terwijl ik echt lieve vriendinnen om me heen heb. Het is alleen toen Simon kanker kreeg deden we alles samen, praten veel, dat mis ik nu.Ik kwam nu ook niet eens voor borstonderzoek, maar ik had van de zomer een tekenbeet opgelopen en dat schijnt nog niet over te zijn, vandaar dat ik naar een internist was doorgestuurd. Nu weet ik, dat de vermoeidheid dus een andere reden had.
  Dat kwam spijkerhard aan.
  Ook al kennen we elkaar niet persoonlijk, de mooie gedichten van Karin, de persoonlijke woorden doen mij heel veel goed.
  Kaarten verstuur ik niet dit jaar; het geld gaat naar een goed doel, ik wens jullie fijne kerstdagen toe. liefs Sonja

  1. 12 december 2013

   Lieve Sonja, Het is inderdaad heel moeilijk om zoveel tegenslagen te moeten verwerken. Toch is het misschien een geluk…dat je voor die tekenbeet doorgestuurd bent..misschien ben je er nu op tijd bij..Wie weet. Ik wens je ook een fijne december maand met heel veel warme herinneringen en hopelijk een tekentje van Simon.
   Liefs, Karin

 2. sonja
  10 december 2013

  Hoeveel kan een mens hebben; vorig jaar is mijn man aan kanker overleden; vanmorgen hoorde ik dat ik borstkanker heb. Mijn jongste dochter is dubbel gehandicapt en gaat achteruit. gisteren zou mijn dochter, die bij de geboorte is overleden, jarig zijn geweest. Mijn oudste dochter krijgt zo wel heel veel te dragen, ze is een kanjer maar heeft ook haar gezin.
  Hoeveel kracht kun je nog uit je gebed halen? ik weet het even niet meer…..

  1. 11 december 2013

   Lieve Sonja…wat is jouw leven heftig en moeilijk.. en jij denkt aan jouw oudste dochter die dat ook allemaal te dragen heeft. Helaas kan ik je niet van jouw last ontnemen, maar ik ben overtuigd dat jouw gebed en vertrouwen je helpen..We staan er niet alleen voor. We ontvangen steun van Hogere Hand.. hoe je dat ook noemen wilt. Vraag om steun van mensen om je heen of voor kracht om deze zware tijd te doorstaan..en er is liefde voor iedereen.
   Heel veel sterkte en ik brand een kaarsje voor jou en jouw hele familie.
   Liefs, Karin

  2. 11 december 2013

   Sonja,

   Hoewel ik je niet ken, vind ik het verschrikkelijk wat jullie is overkomen. Ja dan is de vraag hoeveel een mens kan hebben heel begrijpelijk.
   Ik hoop echt dat jij volledig mag genezen, zodat jou oudste dochter er niet alleen voor komt te staan.
   Karin kan zoveel beter de juiste woorden vinden, maar wees er van overtuigd dat er veel mensen met jou en de kinderen mee leven.
   En wat mag je trots op jouw oudste dochter zijn.
   Dat ze ook de kracht heeft jou tot steun te zijn en dit allemaal te doorstaan.
   Ik zal met kerst ook aan je denken en wil alle goeds toe wensen.

   Lieve groetjes, Marietje

 3. 10 december 2013

  Och lieve zus, je bent ondanks alle ellende zo’n sterk persoon.
  Je doet zoveel goede dingen en haalt, misschien door al het verdriet dat je hebt mee gemaakt, alles uit het leven wat mogelijk is.
  Daar kan ik een voorbeeld aan nemen.

  Knuffel, Marietje.

  1. 10 december 2013

   Thanks zussie! Daarom ga je ook mee naar Frankrijk! 🙂

Write a comment