Muziek

Elke zondagmorgen heb ik een ‘bewegingsuurtje’. Ik hijs me in mijn sportkleding en stap dapper de trap op, om onder begeleiding van muziek mijn conditie wat te verbeteren. Ik geniet ervan om een half uur met mijn blik op oneindig, op mijn hometrainer hele afstanden af te leggen. Daarna wat buikspier- en yogaoefeningen te doen en af te sluiten met een meditatie. Ik voel me dan fit en kan de komende week weer aan.

Gisteren was mijn afsluitend muziekje niet gepland. Ik tikte een afbeelding aan, die me aansprak en voorzichtig stroomde de melodie de kamer in. Ik zat en ontving de klanken van het lied. Hoe bijzonder werd het, toen deze muziek me meenam, naar een leven dat ik ooit geleefd heb. Ik stapte uit mijn rust en kalmte naar een ruimte waar ik weer moeder was, die haar zieke kind verzorgde. Ik keek naar een meisje dat in haar bed lag en probeerde te slapen. Ze was moe en kon haar ogen niet meer goed openen. Ze wilde nog van alles, maar het lukte niet zoals zij het graag wilde. Toch vulde zij haar dag met kracht en overtuiging. Ik stond erbij en probeerde haar zo goed mogelijk te ondersteunen. Zo draaide ik muziek, waardoor ze heerlijk kon ontspannen en slapen. Een rustige melodie met mooie zachte klanken. Ze sliep daar goed op…

Deze muziek klonk nu en omringde mij met alle gevoelens van dien. Ik voelde de warmte van die momenten weer door mijn aderen stromen. De stilte die dan in huis hing komt nu weer terug in mijn lijf. Ik zucht diep en laat de muziek mijn hart weer raken.

Muziek kan een herinnering vasthouden en mij terugbrengen, naar een tijd, die ooit eens was. Naar momenten die mij hebben gevormd. Ze hebben mij gemaakt tot de vrouw die ik nu ben. Vele emoties en ervaringen komen helder terug in mijn hedendaagse zijn.
Ik zoek tegenwoordig naar muziek, die mij weer begeleiden. Soms zijn het liedjes die me kracht geven, dan weer melodieën die me steunen en tot rust brengen. Het is begeleiding voor de toekomst en als ik dan ooit weer terugkijk, dan weet ik weer waar ik toen stond en mee bezig was.

‘Niets kan een herinnering zo vasthouden als een mooie melodie.’

Troostmuziek is muziek, die mij heeft getroost. Troostmuziek is muziek, die mij heeft geraakt, waardoor ik mijn tranen kon laten gaan. Troostmuziek gaf me kracht om na de gehuilde tranen weer verder te gaan.

Karin

Muzieksleutel Vergeet mij niet  Muziek Troostgeschenk

Comments 2

  1. 16 maart 2018

    Bedankt Karin voor het delen van deze ervaring. Ja muziek maakt dat momenten langer blijven hangen en de herinneringen een warm hoesje krijgen.
    Veronika

    1. 19 maart 2018

      Wat een mooie omschrijving, Veronika!

Write a comment