Loslaten

Wat hoor en lees ik vaak, dat mensen advies krijgen om bepaalde zaken los te laten. Dat heb ik ook tegen mezelf gezegd. “Karin, het wordt tijd, dat je een stukje van jouw verleden los laat!”. Ik vond dat een behoorlijk krachtig besluit, maar dan… Hoe doe je dat. Het is namelijk geen ballonnetje, dat je aan een touwtje vasthoudt en wanneer je het maar loslaat, ook daadwerkelijk wegvliegt. Het is ook geen rugzak, die je op een bankje achter kunt laten. Dus gemakkelijker gezegd, dan gedaan. Ik probeerde het met rituelen. Ik heb ervoor gebeden. Dat werkte niet. Pas toen ik mezelf ging observeren, merkte ik, dat ik juist vast wilde houden. Mijn gedachten kozen telkens weer voor de veilige modus. Ik moest me er dus bewust van zijn, dat mijn denken een andere weg in moest slaan. Steeds weer koos ik voor de nieuwe route, die ik wilde gaan. Mijn oude vastgeroeste manier liet zich echter regelmatig nog zien, maar langzaamaan kreeg die steeds minder macht. Loslaten is afscheid nemen van het vertrouwde, van gewoontes en veiligheden. Maar als het lukt, dan zul je ontdekken, dat hiervoor een prachtige vrijheid ontstaat, waar jij jezelf hernieuwd terug zult vinden..

p.s. Dit is helaas geen pad, dat binnen een week, een maand, een jaar afgelegd is.. maar het is meer dan de moeite waard!

Men zegt dat ik los moet laten

Comments 7

 1. 31 oktober 2013

  Lieve Karin, je slaat de spijker op haar kop.
  Als je de laatste 2 zinnnen ook nog in de -ik-vorm schrijft, wordt je verhaal nog sterker. Want nu geef je nog steeds een soort van advies.
  Ik vind loslaten het moeilijkste wat er is. Het is veel makkelijker om te verbinden, verliefd te worden, iets te starten, dan iets of iemand op te geven. En bij verlies door dood heb je al zo’n pijn. En dan komt de pijn van het hele proces van loslaten, dat jij zo goed beschrijft, daar nog bij. DAt wil ik dan niet, er moet toch iets heel blijven…
  RItuelen, ja, en poezie, beelden, natuur, een poes. Wij van alting&partners bieden jaarlijks Ritme van de Rouw aan, nu weer op 10 november, een ritueel om stil te staan bij je verlies en in beweging te komen op het onvermijdelijke pad te gaan.
  DAnk je wel voor je blog, liefs Petra

  1. 31 oktober 2013

   Lieve Petra, en ik dank jou voor jouw prachtige reactie.

 2. Marian
  24 oktober 2013

  zo herkenbaar!

 3. Jeanne
  22 oktober 2013

  Karin, wat heb jij hierboven… mooi, duidelijk en nauwkeurig de bijzonderheden van het loslaten omschreven!

  Liefs, Jeanne

  1. 23 oktober 2013

   Dank je wel, Jeanne..

 4. 22 oktober 2013

  Goed zo Tanja!!!

 5. Tanja
  22 oktober 2013

  Zo mooi beschreven!!!
  IK GA ER VOOR!!!

  xxx

Write a comment