Het dubbele gevoel van Moederdag

De reclame overlaadt mij alweer. Het zijn de beelden van gezelligheid en sfeer. Moederdag is aanstaande…
Moederdag, de speciaal gereserveerde dag om Mama in het zonnetje te zetten. Wat een fijne gedachte. De liefde die ontvangen is, te mogen beantwoorden. De persoon die hiervoor staat, nogmaals te vertellen hoe waardevol ze in je leven is…

Moederdag krijgt echter een rauw randje, wanneer Mama niet meer aanwezig is. De persoon waar liefde van ontvangen is, die je grote voorbeeld was, die jouw veilige haven was, die altijd voor je klaarstond, kan niet meer worden omarmd en bedankt. Met Moederdag begin ik meestal in gedachte mijn moeder te danken voor haar inbreng in mijn leven. Ik vertel haar dat ik enorm veel op haar begin te lijken en dat ook mijn vingers al wat kromtrekken. Ik vraag ook of zij ooit had gedacht dat ik zou doen wat ik nu doe en hoe zij dat zou hebben ervaren. Moederdag is mijn gedenkdag en ik vier het met een glimlach en een kusje naar de hemel.

Dan is het tijd voor mijn volgende gemis op Moederdag. Ik ben moeder van 2 kinderen en eentje volgt mijn stappen vanuit de Hemeltuin. Net als mijn moeder voor mij een voorbeeld was, zo was ook mijn dochter een ware inspiratiebron. Zij heeft me geleerd om de waarde van het leven ten volle tot me te nemen. Ze toonde mij even te stoppen bij een prachtig moment en dat zo’n moment niet eens groot hoefde te zijn. Zij leerde me dat het juist in de kleinheid van de dingen zat. Wanneer ze kon genoot ze met volle teugen, ook al wilde haar lichaampje niet meer mee. Op Moederdag gedenk ik mijn kind en stuur een Vlinderkusje voorbij de regenboog.

Wanneer ik deze twee rituelen heb gedaan, veeg ik mijn tranen af, snuit mijn neus en sta op van mijn stoel.
Moederdag kan beginnen. Mijn zoon met zijn vriendin zullen langskomen en mij verrassen met een geschenkje. Terwijl ik hun aanwezigheid als het allerallergrootste geschenk tot me neem. We vieren het feit dat ik hun Moeder ben en er van mij gehouden wordt, zoals ik intens veel van hen houd.

Moederdag is zo dubbel, maar het is en blijft de dag waarop de liefde voor een Moeder of een Kind voor altijd wordt beleefd.

Write a comment